Blog

10 zajímavých faktů o sýrech, které možná neznáte

1. Proč je Gouda kulatá?? Vysvětlení, proč je Gouda kulatá, má dva důvody - jeden je historický a druhý čistě praktický. Holanďané, jakožto slavní mořeplavci a objevitelé, se neustále snažili najít způsob, jak zajistit svým posádkám na fregatách dostatečnou potravu, která by se nekazila a zároveň nabízela i něco víc než jen nasolené maso. Odpovědí na jejich hledání byla právě Gouda, která díky své trvanlivosti představovala velice zajímavou alternativu. Nicméně různé tvary, ve kterých byla Go...

Sýrový slovníček: co znamená laktóza, syřidlo, tuk v sušině a další sýrové termíny?

Pokud jste milovníci sýrů, určitě jste se již během nakupování setkali s různými pojmy, jako jsou sýr bez laktózy, tuk v sušině, syrovátka, sýřenina, nepasterizované mléko apod. Tyto termíny mohou být pro mnohé z nás matoucí a ne příliš srozumitelné, ale je důležité se v nich orientovat, neboť nám poskytují důležité informace o sýrech a jejich výrobním procesu. Takže se pojďme na tyto pojmy podívat blíže a zjistit, co přesně znamenají. SyřidloSyřidlo je základní surovina pro výrobu sýrů, která ...

Výroba sýrů s modrou plísní: krok za krokem od mléka až po špičkový chuťový zážitek

Sýry s modrou plísní tvoří zajímavou alternativu klasických polotvrdých sýrů. Jejich popularita rok od roku roste a dalo by se říct, že jsou oblíbené téměř po celém světě. Jejich kořeny sahají do Francie, která je považována za jejich kolébku. Sýry s modrou plísní zde mají dlouhou tradici a jsou známé svou vynikající chutí a kvalitou. Ne nadarmo odtud také pochází nejvíc druhů sýrů, a to nejen těch plísňových. Jak se ale takový sýr vyrábí? Jak se do něj dostane plíseň? Výroba sýrů s modrou plí...

Sýrová mísa: inspirujte se naším postupem k dokonalému pohoštění

Příprava sýrové mísy je vynikajícím způsobem, jak připravit chutné a lákavé pohoštění pro naše přátele, rodinu nebo kolegy z práce. Sýrová mísa má všestranné využití - hodí se jako pohoštění pro návštěvu, narozeninovou oslavu nebo rande s naší drahou polovičkou. Postup k vytvoření vynikající sýrové mísy je jednoduchý. Nejprve si připravíme veškeré náčiní potřebné k nakrájení a servírování, to jest servírovací prkénko / tác / talíř, napichovátka, krájecí prkénko, ostrý nůž, případně sýrovou škra...

Tartiflette - krok za krokem k dokonalému receptu ze Savojských Alp

Tartiflette je tradiční francouzský horský pokrm, který je oblíbený nejen během dlouhých zimních večerů, ale hodí se i jako letní společenské jídlo při setkání s rodinou nebo přáteli. Tartiflette je skvělým doplňkem pro pikniky, grilování a večery strávené venku. Jeho bohaté a syté složení z něj činí dokonalou volbu pro všechny, kteří hledají plnohodnotné a vydatné jídlo, které je zároveň i překvapivě osvěžující, obzvlášť, pokud je tartiflette podáván s čerstvým zeleninovým salátem. Hlavními in...

Foie gras - luxusní delikatesa, která rozděluje svět

Co je to foie gras? Foie gras, známé také jako paštika z husích nebo kachních jater, je luxusní delikatesa pocházející z francouzské kuchyně, která je známá po celém světě pro svou jedinečnou chuť a texturu. Název „foie gras“ pochází z francouzštiny a doslovně se překládá jako „tučná játra.“ Hlavní surovinou pro výrobu této pochoutky jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především kachen, ale je možné použít také játra husí. Historie Přestože je foie gras často spojováno především s francouzskou...

Boska - kvalitní sýrové náčiní, bez kterého se neobejdete

Sýr je bezesporu jedním z nejoblíbenějších a nejrozmanitějších produktů na světě, jelikož existuje více než 3 000 druhů sýrů. Jeho široké spektrum chutí a textur, spolu s jeho univerzálním použitím ve studené i teplé kuchyni, z něj udělalo skutečný hit mezi gurmány a běžnými konzumenty. Ale co by mohlo potěšit milovníky sýrů více, než se dozvědět, že existují způsoby, jak si svůj oblíbený sýr ještě více vychutnat? Jedním z těchto způsobů je použití kvalitního sýrového náčiní, které může nejen us...

Graskaas: neobyčejný chuťový zážitek z holandských pastvin

Už jste někdy slyšeli o sýru zvaném Graskaas? Jsou vám slova „gras“ a „kaas“ něčím povědomá? Nebo se vám vynořuje jen mlhavá představa, co by to mohlo znamenat? Graskaas totiž doslova v překladu znamená „travní sýr“ a pro spoustu gurmánů se nejedná jen o běžný sýr, ale především o jedinečný chuťový zážitek. Graskaas je speciální druh holandské mladé Goudy, která se od té klasické Goudy mladé liší nejenom chutí samotného sýru, ale hlavně i chutí mléka, ze kterého je tento sýr vyroben. A ja...

Proč má ementál díry a kolik váží celé kolo sýra?

Největší sýr na světě. Sýr, který má díry o velikosti vlašského ořechu. Sýr, který je oblíbený obzvlášť mezi dětmi. Nejvíce napodobovaný sýr na světě, který je ve Švýcarsku dokonce chráněn zákonem. O kom je řeč? No přece o pravém švýcarském Ementálu.     Historie švýcarského Ementálu sahá až do 13. století. Tradičně se Ementál vyráběl na alpských pastvinách pouze v letních měsících a to v omezeném množství. S otevřením prvních sýráren v údolí okolo roku 1815 se rozšířila obl...

Pro Firmy

DÁRKOVÉ BALÍČKY Víme, že v dnešní době je velmi těžké vymyslet zajímavý a zároveň výjimečný dárek, který by všechny potěšil. Jsme si vědomi, že trh je plný dárků, které často skončí zapomenuty v šuplíku nebo na dně skříně. Proto se snažíme vytvářet dárkové balíčky, které jsou nejen atraktivní, ale také praktické a především chutné. Ať už hledáte originální dárky pro vaše zaměstnance, kolegy nebo obchodní partnery, jste na správném místě. Specializujeme se na tvorbu dárkových balíčků, kaze...

Darujte chuťový zážitek aneb 6 tipů na vánoční dárky

Vánoce se pomalu blíží a spousta z nás už přemýšlí, co svým nejbližším koupit za dárek. Někteří lidé jsou v těchto záležitostech mimořádně pečliví a mohou se pochlubit, že vánoční dárky mají nakoupené již v září. S úsměvem a radostí už plánují dárky k nadcházejícím narozeninám anebo dokonce k dalším Vánocům. Avšak většina z nás ale takto pečlivá není. V dnešní uspěchané době máme tendenci odkládat věci na poslední chvíli a s tím souvisí i výběr a nakupování dárků. Rčení...

Parmigiano Reggiano: Král sýrů s bohatou historií a unikátní chutí

Gastronomický fenomén chráněný zákonem Parmigiano Reggiano je nejznámější italský sýr s dlouhou a bohatou historií, která sahá až do 13. století. Poprvé byl vyroben benediktýnskými a cisterciánskými mnichy, kteří chtěli vytvořit vysoce výživný sýr s dlouhou trvanlivostí a zároveň efektivně zužitkovat přebytečné mléko z jejich stád. Parmigiano Reggiano, neboli parmezán, jak se mu také často říká, pochází z oblasti severní Itálie a to konkrétně z provincie Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolo...