Blog, Strana 2

Vybíráme sýry k vínu

Vybíráme sýry k vínu - užitečné rady pro dosažení dokonalé harmonie chuti Víno a sýry tvoří úžasnou kombinaci, neboť se dokáží vzájemně doplňovat a vytvořit tak vynikající gastronomický zážitek. Jak ale správně zvolit sýry k vínu? Co když se víno a sýry budou vzájemně přebíjet a výsledná chuť bude nepříjemná? Sestavili jsme pro vás dohromady pár tipů a pravidel, abychom vám usnadnili rozhodování a vysvětlili vám, jak funguje snoubení vín a sýrů. 5 základních pravidel pro párování: Vín...

Chráněné označení původu

Chráněné označení původu – co znamenají zkratky AOC, DOP, AOP? Svět gurmánských jídel a luxusních potravin je nejen pestrý, ale někdy i komplikovaný. Věřte nebo ne, ve světě potravin je spousta padělků. Příběhů o pstruzích lososových prodávaných jako pravý losos, zředěném olivovém oleji a dalších historek, které zvedají obočí, je mnoho. Aby se tento problém vyřešil, byly některé potraviny opatřeny logem s chráněným označením původu. Pod tímto logem se skrývá mnoho informací v závislosti na zemi...

Sýr do salátu? Drobnost, díky níž vás zeleninový salát příjemně zasytí

Vybíráme sýr do salátu Teplé letní dny lákají na osvěžující zeleninový salát. Zelenina je v tomto období krásně šťavnatá a plná vitamínů, takže o to větší chuť máme na salát, který nás dokáže příjemně ochladit a osvěžit. Hlavní součástí salátů bývá často sýr, neboť spojení sýra a salátu je jedním z nejlepších způsobů, jak proměnit jinak jednoduchou misku nakrájené zeleniny v něco výjimečného. Sýr přidává pokrmu nejen lahodnou chuť, ale i bohatý a zajímavý vzhled. Zároveň se jedná o důležitý z...

Co je lanýž a proč patří mezi kulinářské klenoty?

Lanýž je tzv. ektomykorhizní houba, která roste pod zemí v symbióze s kořeny stromů a dřevin. Na rozdíl od běžných hub rostou ale lanýže zcela pod zemí. Technicky se tedy nejedná o stejný druh hub, které v lesích obvykle nacházíme. Lanýžů existuje více než 200 druhů, ale nejběžnějšími a tudíž i nejznámějšími odrůdami jsou černé lanýže (Tuber melanosporum) a bílé lanýže (Tuber magnatum). Černé lanýže se dále dělí na letní, podzimní a zimní lanýže.  Jak a kde najít lanýže? Lanýže rost...

6 tipů na dokonalé sýrové fondue - recept

Sychravé podzimní a zimní večery jsou ideální k posezení s přáteli. My s přáteli rádi trávíme večer rakletováním anebo přípravou sýrového fondue, u kterého je vždy skvělá zábava, i přesto, že počasí za okny působí občas depresivně. Sýrové fondue má tu výhodu, že se dá považovat za téměř univerzální jídlo, ať už se jedná o setkání s přáteli, rodinnou oslavu, či rande s Vaší drahou polovičkou. Dalo by se říct, že sýrové fondue není jenom jídlo, ale je to především společenská ...

Co jsou to salsy k sýrům a jak je správně párovat?

Sladká salsa a sýry Sýry versus sladká salsa, omáčka, dip, či marmeláda... dvě různé pochutiny, které jsou si chuťově tak vzdálené, že by málokoho napadlo, že párování sýrů a sladkých sals je vůbec možné. I my si zpočátku nedovedli představit, jak může výsledná kombinace chutnat a jestli se chutě nebudou navzájem přebíjet. I když párování sýrů a sals není tak snadné, jak se může na první pohled zdát, existuje několik základních pravidel, jak zajistit, aby se sýry se salsou vzájemně doplňovaly. V...

Gudbrandsdalen - norský národní poklad

Gudbrandsdalen patří mezi nejoblíbenější sýry na našem eshopu. Kliknutím na odkaz vstoupíte do eshopu anebo pokračujte na článek.  Gudbrandsdalen - norský sýr s více než 150 letou tradicí Před pár lety jsme během našeho cestování po Skandinávii objevili norský sýr Gudbrandsdalen. Prodávali ho v místním supermarketu jako 250 gr kostku v hnědo-červeném obalu, jehož název jsme vůbec nedokázali vyslovit, natož si ho zapamatovat. Jeho obal nás ale zaujal a touha ochutnat vzrostla, jakmile ná...

3 božské recepty na grilované sýry, kterým neodoláte

Teplé letní večery lákají ke grilování a posezení s přáteli. Grilování je super společenská příležitost, při které můžete popustit uzdu fantazie a předvést vašim hostům své kulinářské umění. Grilovat se dá totiž nejen maso a zelenina, ale také sýry. Jednoduše se připravují, časově na přípravu jsou nenáročné a při grilování jim stačí pouze pár minut. Chutnají výborně, na talířku se salátem vypadají božsky a celkový výsledek je vskutku excelentní. Vybíráme sýr na grilování Vybrat vhodný sý...

Obložená mísa - tip na dárek ke dni otců

Kvalitní sýry patří mezi oblíbená pohoštění, ať už se jedná o narozeninovou oslavu, setkání s přáteli, rodinnou sešlost anebo romantické posezení u skleničky vína. Krásně nakrájené a naaranžované na servírovacím tácu vypadají neodolatelně. Kromě různých druhů sýrů můžete obloženou mísu doplnit i nějakou nesýrovou delikatesou, jako jsou například klobásy, dipy a omáčky, olivy, grissini, mandle, a podobně. Fantazii se meze nekladou. Vyhrát si můžete i s krájením a aranžováním na tác...

Rozdělení goud podle délky zrání

Když se řekne gouda, spousta lidí si představí tenké plátky mladého sýra na čerstvém krajíci chleba. Věděli jste ale, že gouda není jen jeden druh sýra, který má mléčnou chuť, jemnou konzistenci a pružnou strukturu, ale že se jedná o sýr, který je dostupný s různou příchutí, a především v různém stupni zrání? Délka doby zrání se označuje různými přívlastky: Mladá (jong) – doba zrání 1 měsíc Mladá uleželá (jong belegen) – doba zrání 2-3 měsíce Uleželá (belegen) – doba zrání 5-6 m...

Historie goudy... aneb jak to všechno začalo

Nejstarší dochované zápisky o Goudě pochází z roku 1184, ve kterých se můžeme dočíst, že výroba sýrů v Holandsku byla tradičně záležitostí žen, které své sýrařské dovednosti předávaly svým dcerám. Mimo jiné se i v zápiscích píše, že některá města v Nizozemí získala monopol na prodej vybraných výrobků. Například města Gouda nebo Edam získaly monopol na prodej sýrů. Každý týden se do těchto měst pravidelně sjížděli výrobci, aby mohli na místních trzích prodat své ručně vyrobené sýry z nepasterizov...