Sýrová mísa: inspirujte se naším postupem k dokonalému pohoštění

Příprava sýrové mísy je vynikajícím způsobem, jak připravit chutné a lákavé pohoštění pro naše přátele, rodinu nebo kolegy z práce. Sýrová mísa má všestranné využití - hodí se jako pohoštění pro návštěvu, narozeninovou oslavu nebo rande s naší drahou polovičkou.

Postup k vytvoření vynikající sýrové mísy je jednoduchý. Nejprve si připravíme veškeré náčiní potřebné k nakrájení a servírování, to jest servírovací prkénko / tác / talíř, napichovátka, krájecí prkénko, ostrý nůž, případně sýrovou škrabku nebo vlnkovaný nůž. Nezapomeneme si také připravit malé mističky, které se budou hodit na olivy, oříšky nebo ovoce.

Z ingrediencí budeme potřebovat různé druhy sýrů, které mohou být jak z kravského, kozího, tak i ovčího mléka. Záleží na tom, co máme rádi a čím chceme naše hosty potěšit. Dále můžeme použít olivy, salsy, sýrové sušenky, oříšky a další delikatesy (např. francouzskou sušenou panenku, delikatesy plněné sýrem, italské tyčinky grissiny atd). Součástí sýrové mísy bývá také velmi často i čerstvé nebo sušené ovoce, které mísu barevně oživí a se sýry vytváří zajímavou kombinaci chutí. Chybět by určitě nemělo i pečivo, např. francouzská bagetka nebo čerstvě upečený domácí chléb.

Naše sýrová mísa je určena jako odpolední pohoštění pro naše dlouholeté přátele, kteří jsou milovníci jemných holandských sýrů, ale čas od času rádi experimentují i s výraznějšími francouzskými sýry. Vybrali jsme tedy 10 druhů sýrů, francouzskou sušenou panenku se sýrem comté, uzené mandle, pražené solené pistácie, sýrové sušenky, tyčinky grissini Rustici, mix marinovaných oliv, nakládané okurky, hroznové víno a fíkovou salsu. Sýry mají celkovou váhu cca 1 kg, což vychází zhruba na 250g sýra na osobu.

Jakmile budeme mít všechny suroviny připravené, můžeme začít s aranžováním. My pro naši sýrovou mísu zvolili talíř o průměru 32 cm, který je dostatečně veliký pro pohoštění 4 lidí.

V prvním kroku si na servírovací talíř rozmístíme mističky, do kterých vložíme oříšky, hroznové víno, olivy a nakládané mini okurky. Dále na talíř přidáme fíkovou salsu, která se skvěle hodí k francouzským plísňovým sýrům, pár tyčinek grissini Rustici a na tenké plátky nakrájenou francouzskou sušenou panenku. My zvolili francouzskou sušenou panenku se sýrem comté, ale použít můžete i neochucenou panenku Classic nebo panenku s chilli, pokud máte rádi jemně pálivé.

V následujícím kroku pokračujeme se sýry. Nejprve naaranžujeme ty, které máme v plánu ponechat vcelku, neboť ty budou zabírat nejvíc místa. U nás ponecháme vcelku pouze bochánek francouzského sýru Chaussée aux Moines, u něhož jen naznačíme vyřízlý trojúhelníček výseče. Dále přidáváme ostatní sýry, které mohou být nakrájené na kostičky, proužky, obdélníčky, plátky či trojúhelníčky. Fantazii se meze nekladou. Tvrdé sýry, mezi něž patří parmezán nebo staré vyzrálé goudy, můžeme nalámat na kousky. Plísňové sýry, jako jsou například Brie nebo Bleu d’Auvergne, můžeme ponechat vcelku anebo také nakrájet na libovolné tvary. K nakrájení sýrů můžeme použít klasický ostrý nůž, sýrovou škrabku anebo vlnkovaný nůž, který dodá sýrům zajímavý vzhled a tvar.


Jakmile máme všechny sýry naaranžované, zkontrolujeme, zda nám na tácu nebo na talíři neprosvítají nějaká prázdná místa. Pokud ano, vyplníme je buď kousky sýru, oříšky nebo kouskem ovoce. Sýrová mísa by měla na první pohled působit rozmanitě, bohatě a především lákavě.

Při vytváření mísy se fantazii meze nekladou. Můžete kombinovat různé druhy sýrů - tvrdé, měkké, plísňové, kravské, kozí či ovčí, abyste vytvořili různorodou paletu chutí. Doporučujeme také zahrnout sýry různých zralostí, aby si každý host mohl vybrat svůj oblíbený sýr.

Rozmanitost sýrové mísy skvěle doplní ořechy, salsy (omáčky k sýrům), sušené nebo čerstvé ovoce, klobásky, sušené šunky, tyčinky grissini, ale také křupavá zelenina. Je však důležité, aby sýrová mísa působila atraktivně a zároveň, aby byla připravena a servírována v co nejkratší době, aby se zachovala čerstvost a chuť všech ingrediencí.

U sýrové mísy buďte kreativní a nebojte se experimentovat, neboť můžete narazit na novou kombinaci chutí, která vás nebo vaše hosty příjemně překvapí a zaujme.

Pokud si však na sýrovou mísu netroufáte nebo nemáte na přípravu dostatek času, neváhejte a objednejte si ji u nás. Rádi vám sýrovou mísu připravíme dle vašich představ a požadavků.

 

.
.
.
.
.
.