74,90 Kč
112,35 Kč
149,80 Kč
187,25 Kč
224,70 Kč
299,60 Kč
374,50 Kč
749 Kč
1 872,50 Kč
od 74,90 Kč
66,88 Kč
bez DPH
100,31 Kč
bez DPH
133,75 Kč
bez DPH
167,19 Kč
bez DPH
200,63 Kč
bez DPH
267,50 Kč
bez DPH
334,38 Kč
bez DPH
668,75 Kč
bez DPH
1 671,88 Kč
bez DPH
od 66,88 Kč bez DPH
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Vyprodáno
Zvolte variantu
Varianta
Zvolte variantu 100g - Skladem (74,90 Kč) 150g - Skladem (112,35 Kč) 200g - Skladem (149,80 Kč) 250g - Skladem (187,25 Kč) 300g - Skladem (224,70 Kč) 400g - Skladem (299,60 Kč) 500g - Skladem (374,50 Kč) 1kg - Skladem (749 Kč) Celé balení (výseč) cca 2,5 kg - Vyprodáno (1 872,50 Kč)
Možnosti doručení
Přidat do košíku
Sýr Comté pochází z Francie, vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka a zraje zhruba 4 - 6 měsíců . Jedná se o jeden z nejstarších sýrů na světě, který v pohoří Jura vyráběli již Keltové. Comté se může vyrábět z mléka pouze 2 druhů krav a to z krav plemene Montbéliarde a Simmental. Mléko krav, které se pasou na horských loukách ve velké nadmořské výšce, je velmi kvalitní. Aby byla jeho kvalita zachována, na výrobu Comté se smí používat pouze čerstvé mléko, které při zpracování nesmí být starší než 24 hodin. Skladování mléka pro výrobu Comté je přísně zakázáno. Díky tradiční receptuře a přísným postupům při výrobě se tento sýr pyšní ochrannou známkou AOC (appellation d'origine contrôlée), která garantuje nejen kvalitu produktu, ale i jeho pravost.
Sýr Comté se vyrábí ve tvaru velkého kola, který má průměr 40 - 70 cm a váží 30 - 55 kg. Na povrchu má sýr zrnitou kůrku tmavě žluto-hnědé barvy, která není určena ke konzumaci. Z boku je sýr označen hnědým nebo zeleným pruhem, podle kterého lze rozpoznat kvalitu sýru. Pokud má Comté z boku hnědý pruh, jedná se o sýr průměrné kvality. Pokud je pruh zelený a je na něm obrázek kravského zvonce, jedná se o velmi kvalitní sýr.
Comté se prodává v různých stupních zrání, od 4 měsíců do 1 roku, a podle délky zrání se liší v chuti a konzistenci. Mladší sýry chutnají po čerstvém mléku a jejich chuť je jemně nasládlá . Čím déle sýr zraje, tím více je jeho chuť ořechově-pikantní a konzistencí je tvrdší.
Francouzský sýr Comté se hodí se do teplé i studené kuchyně, a jelikož se dobře rozpouští, často se používá do sýrového fondue, na zapečení do toastů anebo do sýrových koláčů zvaných quiche. Dobře také chutná s fíkovou , pomerančovou či hruškovou salsou . K tomuto sýru lze podávat jakékoliv dobré víno, k mladšímu Comté můžeme doporučit jemné růžové víno Cuvée rosé a k vyzrálejšímu sýru spíše červené Zweigeltrebe , které má plnou, bohatou chuť.
Detailní informace