Novinky
1. Proč je Gouda kulatá?? Vysvětlení, proč je Gouda kulatá, má dva důvody - jeden je historický a druhý čistě praktický. Holanďané, jakožto slavní mořeplavci a objevitelé, se neustále snažili najít způsob, jak zajistit svým posádkám na fregatách dostatečnou potravu, která by se nekazila a zároveň nabízela i něco víc než jen nasolené maso. Odpovědí na jejich hledání byla právě Gouda, která díky své trvanlivosti představovala velice zajímavou alternativu. Nicméně různé tvary, ve kterých byla Gouda vyráběna, nesplňovaly požadavky na uskladnění v podpalubí lodí, takže bylo zapotřebí, aby Gouda měla kulatý tvar. Zároveň, díky tomuto tvaru se dala Gouda výborně kutálet při nakládání, což bylo pro mořeplavce dalším přínosem. Co se týče praktického důvodu, tak pro Goudu je důležité, aby vyzrávala rovnoměrně. Pokud by měla Gouda čtvercový tvar, tak by se její rohy vysoušely a chutnaly by jinak než střed sýra, což by negativně ovlivnilo její celkovou chuť. Kulatý tvar tak pomáhá udržovat vlh...
Pokud jste milovníci sýrů, určitě jste se již během nakupování setkali s různými pojmy, jako jsou sýr bez laktózy, tuk v sušině, syrovátka, sýřenina, nepasterizované mléko apod. Tyto termíny mohou být pro mnohé z nás matoucí a ne příliš srozumitelné, ale je důležité se v nich orientovat, neboť nám poskytují důležité informace o sýrech a jejich výrobním procesu. Takže se pojďme na tyto pojmy podívat blíže a zjistit, co přesně znamenají. SyřidloSyřidlo je základní surovina pro výrobu sýrů, která způsobuje srážení mléka, výsledkem čehož vzniká sýřenina a syrovátka. Jedná se o enzym, který může být živočišného, přírodního nebo mikrobiálního původu. Nejčastěji používané syřidlo je živočišné, které pochází z telecích žaludků, ale hojně se používá i rostlinné syřidlo. V tomto případě se jedná o výtažek z rostlin, jako je např. svízel syřišťový, kopřiva dvoudomá, pcháč obecný, moruše bílá, artyčok zeleninový apod. Syřidlo mikrobiálního původu pochází z mikroorganismů, jako jsou kvasinky a bak...
Největší sýr na světě. Sýr, který má díry o velikosti vlašského ořechu. Sýr, který je oblíbený obzvlášť mezi dětmi. Nejvíce napodobovaný sýr na světě, který je ve Švýcarsku dokonce chráněn zákonem. O kom je řeč? No přece o pravém švýcarském Ementálu. Historie švýcarského Ementálu sahá až do 13. století. Tradičně se Ementál vyráběl na alpských pastvinách pouze v letních měsících a to v omezeném množství. S otevřením prvních sýráren v údolí okolo roku 1815 se rozšířila oblast výroby na celou švýcarskou plošinu, známou také jako Mittelland. Ta zahrnuje kantony, jako jsou: Bern, Lucern, Aargau, Curych, Thurgau, St. Gallen a další. Ementál se v dnešní době vyrábí zhruba ve 110 sýrárnách a to tradičním řemeslným postupem podle stejné původní receptury. Přestože došlo k několika novinkám díky mechanizaci (například využití moderních strojů, které sýrařům usnadňují práci) a některým vylepšením ve zpracování, postup výroby se za uplynulých 100 let téměř nezměnil. ...
DÁRKOVÉ BALÍČKY Víme, že v dnešní době je velmi těžké vymyslet zajímavý a zároveň výjimečný dárek, který by všechny potěšil. Jsme si vědomi, že trh je plný dárků, které často skončí zapomenuty v šuplíku nebo na dně skříně. Proto se snažíme vytvářet dárkové balíčky, které jsou nejen atraktivní, ale také praktické a především chutné. Ať už hledáte originální dárky pro vaše zaměstnance, kolegy nebo obchodní partnery, jste na správném místě. Specializujeme se na tvorbu dárkových balíčků, kazet a košíčků, které vaše obdarované nadchnou. Naše dárkové balíčky jsou plné samých dobrot, ať už to jsou sýry, klobásy, paštiky, delikatesy, oříšky a různé další pochoutky, které jsou vybírány s ohledem na vaše představy a požadavky. Při přípravě našich dárkových balíčků jsme schopni pracovat s různými cenovými kategoriemi. Ať už hledáte luxusní dárek pro svého klíčového klienta nebo naopak cenově dostupné, ale stále atraktivní dárky pro vaše zaměstnance, jsme připraveni vám vyhovět. Dokážeme v...
Vybíráme sýry k vínu - užitečné rady pro dosažení dokonalé harmonie chuti Víno a sýry tvoří úžasnou kombinaci, neboť se dokáží vzájemně doplňovat a vytvořit tak vynikající gastronomický zážitek. Jak ale správně zvolit sýry k vínu? Co když se víno a sýry budou vzájemně přebíjet a výsledná chuť bude nepříjemná? Sestavili jsme pro vás dohromady pár tipů a pravidel, abychom vám usnadnili rozhodování a vysvětlili vám, jak funguje snoubení vín a sýrů. 5 základních pravidel pro párování: Víno s výraznou chutí nikdy nekombinujeme s jemnými sýry. Pokud jeden z chuťových profilů převládá nad druhým, celkový chuťový výsledek nebude uspokojivý. Víno a sýry se musí vzájemně doplňovat, jejich chuť se nesmí navzájem přebíjet. Měkké a mladé sýry se skvěle snoubí s bílým anebo šumivým vínem, které má lehkou chuť – např. Chardonnay, Prosecco či Frizzanté. Vyzrálé a sýry (1 rok a více) se doporučují podávat s vínem bohaté a plné chuti, které doplní výraznou chuť sýru. Vý...