Italské sýry
Historie italských sýrů začala před více než 2000 lety, kdy Římané vynalezli lis na sýr a začali experimentovat s výrobou sýrů. Například zkoumali zrání sýrů za různých podmínek, vliv délky zrání na chuti, konzistenci a vůni. Římané také jako první začali vyvážet sýry do okolních zemí.
V současné době se v Itálii vyrábí více než 2000 druhů italských sýrů a to od čerstvých, jemných sýrů, jako je Mozzarella, až po tvrdé, vyzrálé sýry s výraznější chutí, jako je Grana Padano nebo Pecorino Romano. V podstatě každý region v Itálii má svůj vlastní sýr, který představuje místní zemědělské dědictví a kulturu, např. parmezán z provincie Parma, mozzarella di bufala z Kampánie, Taleggio z Lombardie apod. Zároveň má každá oblast tradiční proces výroby a techniku zrání, díky čemuž je jejich sýr z dané oblasti jedinečný.
#ShowMore#
Není tedy překvapením, že mnoho druhů italských sýrů nese označení DOP (Denominazione di Origine Protetta), což je chráněné označení původu (CHOP), které zaručuje, že je sýr vyroben z místního mléka v určitém regionu Itálie a především podle tradiční italské receptury. Podmínky pro získání tohoto označení jsou velmi přísné.
Italské sýry se tedy mohou pochlubit vysokou kvalitou, dlouhou tradicí a rozmanitým použitím ve studené i teplé kuchyni. Italské sýry dokáží obohatit vaše každodenní pokrmy, ať už se jedná o zeleninové saláty nebo složitější zapečená jídla.