Holandské sýry
Holandsko má celosvětovou pověst sýrové země, neboť se jedná o největšího výrobce a vývozce sýra. Navzdory své malé rozloze Holanďané každoročně vyrobí kolem 650 000 tun sýra, z čehož dvě třetiny (více 200 000 tun) exportují do jiných zemí. Zbytek zkonzumují místní obyvatelé. Podle statistik je to v průměru 21 kilogramu sýra na osobu za rok.
Nejoblíbenější holandské sýry jsou Gouda a Edam. Existuje však mnoho dalších druhů holandských sýrů, jako jsou například: Maasdam, Old Amsterdam, Beemster Vlaskaas, Old Rotterdam, Gooische Pikante, anebo Leerdammer. Všechny tyto sýry jsou známé svou lahodnou krémovou chutí, která se doslova rozplývá na jazyku.
#ShowMore#
Gouda, která patří mezi nejznámější a nejvíce vyráběný holandský sýr, je dostupná na trhu v různém stupni zrání a to nejčastěji od 1 měsíce do 3 let (výjimečně se objevují i 5 leté goudy). Navzájem se od sebe liší nejenom svou konzistencí, ale i chutí. Mladé goudy mají jemnou mléčnou chuť a polotvrdou pružnou konzistenci. Naopak, čím je gouda starší (tj. čím déle zraje), tak je její chuť výraznější a konzistencí je tvrdší. Goudy zrající 1 rok a více v sobě mají tzv. bílé tečky, což jsou krystalky tyrosinu, které vznikají během procesu zrání. Čím je sýr starší, tím více krystalek se v něm objevuje.
Goudy je možné koupit i v ochucené verzi a to například s bylinkami, lanýži, bazalkovým pestem, římským kmínem, medvědím česnekem, chilli, vlašským ořechem atd. Ochucených goud je mnoho druhů, takže z rozmanité nabídky v našem eshopu si vybere opravdu každý.